2011. augusztus 18., csütörtök

Ki mennyit keres az USÁ-ban?


A szülőknek való megfelelni vágyás és az egyéni ambíciók mellett egy-egy foglalkoztatás kiválasztásakor nagy súllyal esik-eshet a latba, hogy egy munkakörben milyen jövedelmet lehet elérni. Így van ez az USA-ban is, ahol az elérhető béreket a The Bureau of Labor Statistics vette górcső alá.
A szervezet adatai szerint az Újvilágban a legjobban a légiirányítókat fizetik meg. Az ő éves keresetük elérheti a 110-120 ezer dollárt is. Sőt. A tapasztaltabb szakemberek akár 160 ezer dollárt is zsebre vághatnak évente. (Itt jegyzem meg, hogy hazánkban a polgári repülésben dolgozók szintén a magas jövedelmi kategóriába tartoznak. A poszt betöltéséhez elegendő, ha a jelölt megfelel egy szigorú alkalmassági vizsgán, valamint részt vesz egy szakirányú angol nyelvi képzésben.)

A kutatás adatai szerint őket az ingatlanközvetítők követik. A válság ellenére is átlagosan 70-80 ezer dollárt keresnek évente. A keresetek felső plafonja a 145 ezer dollárt is elérheti. Ahhoz, hogy az USA-ban valaki ezen a területen kezdjen el dolgozni, ki kell váltania az értékesítési engedélyt. (Magyarországon a cégek felelőssége, hogy milyen végzettségű munkavállalót foglalkoztatnak. Beérhetik az érettségivel is, de akár OKJ-és végzettséghez is köthetik a munkába állást.) 
A fukosimai erőmű katasztrófája vélhetően nem teszi vonzóvá a reaktoroperátori munkát, ám az elérhető jövedelem ellensúlyozhatja a félelmeket. E szegmensben ugyanis átlag 72-75 ezer dolláros bér érhető el.
A légi utaskísérők és a liftszerelők közel azonos jövedelmi kategóriába esnek. Az előbbiek átlagkeresete 56 ezer dollár körül alakul, ám egy tapasztaltabb steward, vagy stewardess akár 99 ezer dollárral is gyarapodhat évente. A két foglalkozás azonban nem egyformán terheli meg a munkavállalót. Az USA-ban a liftszerelő tanfolyamot úgy hirdeti meg egy cég, hogy azok jöjjenek, akik szeretnek dolgozni és nem kerülik a fizikai munkát. A jövedelem ennek fejében elérheti az évi 65-70 ezer dollárt. E területen még egy pályakezdő is 50 ezer dollárt tesz zsebre, az évek múlásával pedig a jövedelem akár 75 ezer dollárig is felkúszhat. A statisztikák szerint a liftszerelő az egyik legkeresettebb foglalkozás.


A legrosszabbul a szolgáltatási szegmensben dolgozókat fizetik az USA-ban. A gyorséttermekben dolgozók évi 18,1 ezer dollárt keresnek átlagosan. Náluk még a mosogató is jobban (18,3 ezer dollár) keresnek. A pénztárosok fizetése sem sokkal magasabb: az ő javadalmazásuk évi 19 ezer dollár. A gyorséttermekben egyébként az USA-ban 2,7 millió ember dolgozik. 
A jegyszedők 19,6 ezer dollárért tépik szét a belépőt. A farmokon foglalkoztatottak bérezése is hasonló. Mindez azt is jelenti, hogy az órabérük nem éri el a 10 dollárt. Hasonlóan alacsony a bérezése az éttermekben dolgozó hostoknak és hostesseknek, valamint a szórakoztató és vidámparkok gondnokainak. Előbbiek óránként 9,2, míg utóbbiak 9,35 dollárt kapnak.

Nincsenek megjegyzések: